Ring för rådgivning 042 - 12 15 17

Ansiktslyft

Vår koordinator Camilla hjälper dig gärna 042 - 12 15 17
Ansiktslyft

Bli den du är med avancerade men säkra tekniker

Vi använder oss av flera tekniker som tagits fram av plastikkirurger som klassats bland världens bästa.
Här görs ansiktslyftet

Markeringen visar det område som operationen gäller.

Vi får ofta frågor kring ansiktslyftning och det visar sig att många tror att det i stort bara finns ett sätt att göra en sådan. Och många tror att man bara drar i huden. Detta är helt helt fel. Den teknik som plastikkirurgen använder är avgörande för om resultatet ska bli naturligt och hållbart. Ett ansiktslyft tar tid (hos oss minst fyra timmar eftersom vi åtgärdar så mycket) och kräver minutiös noggrannhet och är en tekniskt avancerad operation när den utförs rätt.

Ta en titt på filmen lite längre ner på sidan så ser du hur vi gör och tänker. Vi har i många år inriktat oss på avancerad och säker ansiktskirurgi.

Ansiktslyft. Områden som åtgärdas. Hud och Smas.

Vid ett ansiktslyft åtgärdas kinder, käklinje och hals. Den orange zonen visar det område där själva huden lossas. Det gula fältet är det område där SMAS (det djupa fett-muskel-bindvävslagret som täcker hela huvudet; se separat förklaring) lyfts. Som syns motsvarar inte områdena inte helt varandra.

Ansiktslyft SMAS

Den streckade linjen visar var man börjar lösa SMAS från underlaget (öronspottkörteln, muskel, djupa kärl och nerver mm). Bilden visar vidare hur SMAS lyfts och i vilken riktning. Den del som täcker halsen lyfts mer rakt bakåt för att ge en vacker hals och fin käklinje medan området över kinderna lyfts snett bakåt-uppåt för att lyfta kindens fettkudde och därmed minska nasolabialfåran.

Den teknik vi på Alberius-kliniken använder är bättre än det som de allra flesta använder. Mer avancerad och med ett bättre och mer hållbart resultat.

Denna kompletterande bild visar mer i detalj vad som händer när man lyfter SMAS och hur huden följer med.

Punkterna visar var vi på Alberius-kliniken fäster SMAS, lagret under huden

Bilden visar var SMAS fästs i stadiga djupa strukturer för att hålla vävnaderna på plats. Man behöver i regel minska SMAS något framför örat.

Hudöverskottet avlägsnas

När SMAS lyfts och placerats tillbaka till den position den tidigare haft så följer huden automatiskt med och det blir då ett stort hudöverskott som avlägsnas. OBS vi drar ALDRIG i huden; då får man ett onaturligt och spänt utseende och dessutom blir ärren sämre.

Här sys huden fast.

Bilden visar hur ärren placeras. Som syns ligger de dolda och på ett sätt som lurar ögat. Ärren brukar bli så gott som osynliga. Någon enstaka gång kan ärret vid hårfästet bakom örat bli obetydligt bredare.

Ansiktslyft SMAS

SMAS är det djupa fett-muskel-bindvävslagret som täcker hela huvudet och halsen. Det är beläget under underhudsfettet och är ca 3-7 mm tjockt.

De flesta plastikkirurger väljer att utföra ansiktslyft där man inte lossar och lyfter SMAS utan bara spänner det med stygn, vilket är enklare och snabbare. Detta sätt att göra ansiktslyft ger dock inte alltid ett naturligt resultat och lika hållbart.

Vi gör tvärtom. Vi lyfter SMAS för att få ett optimalt resultat. När man lyfter SMAS följer huden automatiskt med, så man behöver inte dra i den och därför blir ärren mycket mer diskreta. Tekniken är avancerad, varför bara få plastikkirurger klarar den, men resultatet är både vackrare, mer naturligt och mer hållbart.

För patienter med mycket häng kring munnen arbetar vi med en än mer avancerad teknik. Resultatet syns direkt och ser helt naturligt ut.

Figuren visar dels hur snitten (och följaktligen ärren; violett) placeras men också hela det område på kinden och halsen där huden lossas för att man ska kunna åtgärda de djupa vävnaderna (prickat område).

Denna bild visar de områden som lossas djupt (under kindfettet och ytliga halsmuskeln, platysma; läs mer under ”SMAS”) för att man ska kunna åstadkomma ett naturligt lyft. Kryssen längs halsens mittlinje symboliserar att vi ofta behöver sy ihop ytliga halsmuskeln i mitten för att halsen ska bli jämn och fin. Vitsen med att lossa och sedan lyfta de djupa vävnaderna är att huden då lyfts så att säga automatiskt och man slipper ett ”draget” intryck. Huden följer med vid lyftet av de underliggande vävnaderna och vi avlägsnar hudöverskottet. Detta ger ett naturligt och fräscht resultat och slipper fula ärr.

Bilden illustrerar hur de djupa vävnaderna lyfts uppåt och bakåt utan spänning för att åstadkomma en korrektion av vävnaderna kring munnen och på halsen.

Välj plastikkirurg med omtanke.

Per Alberius har utbildats av några av världens främsta estetiska ansiktskirurger och använder nu sina kunskaper på Alberius-kliniken i Helsingborg.

Många patienter är rädda för att ett ansiktslyft medför att de blir för strama och onaturliga i ansiktet. Risken för detta är i princip noll med vår teknik. Möjligen kan man uppleva att det är för stramt någon veckan. Personer som i förhållande till sin ålder ser onaturliga och stela ut i ansiktet (som vissa nordamerikanska kändisar) har inte fått detta av ett ansiktslyft utan av flera i kombination med aggressiva hudbehandlingar (laser- och kemisk peeling).

Ibland kan det tvärtom vara så att vissa patienter inte upplever att deras hud blev tillräckligt stram. Efter några veckor upplever vissa att huden, som initialt var stram, nu har blivit lösare och de funderar då på om man lyft för lite. Detta beror på att huden har så kallade viskoelastiska egenskaper som gör att huden efter en tid vill tillbaka till sin ursprungliga ”konsistens”. Huden är en levande vävnad och man kan inte sträcka hur mycket som helst utan att äventyra blodförsörjningen. Innan huden är lika slapp som före operationen har det dock i regel gått 10-15 år, varför man populärt brukar säga att en ansiktslyftning varar så länge (mer om detta nedan).

Teknik i världsklass.

Vi vill nå ett hållbart, naturligt och harmoniskt resultat och använder då tekniker som gör detta möjligt. Många av de tekniker vi använder på vår klinik har tagits fram av dr Bruce F. Connell (Santa Ana, Kalifornien), en gigant inom den mer avancerade ansiktlyftningstekniken, och hans ”elev” Timothy J. Marten (San Francisco); tekniken kallas för hög SMAS-teknik. I vissa sammanhang använder vi en teknik som presenterats av en annan amerikansk plastikkirurg, Sam Hamra (Dallas), och som förfinats av Andrew A Jacono (New York); denna teknik kallas för ”extended deep plane facelift”.  Vi använder också tekniker av de italienska plastikkirurgerna Giovanni Botti och Mario Pelle Ceravolo.

Första operationen mest effektiv.

Det blir allt vanligare att kvinnor hinner göra flera ansiktslyft. Men det är viktigt att känna till att den stora förändringen man får efter den första operationen är svår att uppnå igen.

Förvånansvärt lite svullnad.

Tack vare en speciell lösning som sprutas in i huden vid operationsstarten och att vi minutiöst söker stilla alla eventuella småblödningar brukar svullnaden efter våra operationer bli förvånansvärt begränsad, liksom missfärgning och smärta.

Under ingreppen använder vi moderna narkosmetoder så du återhämtar dig snabbt. Ofta utförs ögonlocksplastik och pannlyft vid samma tillfälle.

Pannlyft, ögonlocksplastik, hållbart resultat

Tekniken för ansiktskirurgi ändrades dramatiskt när man på 70-talet kunde definiera ett djupare vävnadslager under huden som kallas för SMAS (Superficial Musculo-Aponeurotic System). Detta består av ett ”flätat” bindvävs- och fettlager som är väldigt stabilt. Att arbeta med SMAS (inte huden!!) gör lyftet naturligt och ger hållbarhet. När vi lossat huden ytligt över kind och hals kan vi fria SMAS och därefter lyfta vävnaderna utan motstånd.

Eftersom ansiktets underhudsfett gradvis tunnas ut och försvinner med åldern kompletterar vi ofta med en fett-transplantation vid operationen. Då får ditt ansikte både en bättre kontur och en fräschare, ungdomligare hud.

Man kan också komplettera med injektionsbehandlingar som Botox och Restylane / Juvéderm (se Injektionsbehandlingar) om man föredrar det.

Våra ansiktslyft tar minst fyra timmar för att vi ska hinna utföra alla detaljer. Enkla och snabba metoder ger kortvariga resultat och kan i värsta fall t.o.m. förvanska ditt utseende och ansiktets kontur.

Det är ett individuellt beslut, men de flesta som gör ett ansiktslyft är mellan 40-60 år. Men vi har även utfört ansiktslyft på kvinnor i 75- till 80-årsåldern med gott resultat, utan att deras hälsa på något sätt påverkats negativt.

Längden på ärren spelar egentligen mindre roll, det viktiga är hur de ser ut och var de placeras. Vi lägger ärren på ett sätt som lurar ögat varför vår teknik ger närmast osynliga ärr. Eftersom dragning i ett ärr gör att ärret blir brett och fult så ser vi till att det inte blir någon spänning över sårkanterna (all spänning ligger i djupare lager – därför blir resultatet så naturligt).

Man brukar säga kring 10 år men eftersom hudens egenskaper försämras successivt med åldern håller ett ansiktslyft som görs när du är 50 år resultatmässigt bättre än ett som görs vid 70 år.

Faktorer som spelar roll är till exempel vid vilken ålder ingreppet görs, din hälsa, arv, hudens tänjbarhet och styrka, eventuell användning av kortisonpreparat, solskador, rökning och viktstabilitet. Och självklart om du sköter dig efter operationen.

Vi vet att halsens hud åldras annorlunda än ansiktets. Man ser det på att halslyftet ofta inte varar lika länge som ansiktets och att man därför i regel får räkna med en tidigare justering på halsen.

Hals vacker sid 1

Varför gör vi inte lunchlyft eller trådlyft?

Det talas mycket om förenklade snabba ansiktsingrepp. Till fördelarna med dessa hör att de har en kort operationstid (vilket innebär att kostnaden ofta blir lägre) och kanske en kortare läkningstid. Men eftersom det är viktigt att dessa lyft ska gå snabbt så hinner man inte åtgärda alla detaljer. Slutresultatet blir därför inte lika bra och resultaten står sig oftast inte så länge.

Trådlyft blev populära för ett tiotals år sedan men börjar redan överges. Visserligen blir du väldigt lite påverkad av ingreppet eftersom det utförs snabbt i lokalanestesi. En färsk vetenskaplig värdering av alla publikationer om metodiken visar att resultaten är väldigt blygsamma och med väldigt dålig hållbarhet. Dessutom kan de försvåra ett senare ”riktigt” ansiktslyft.

Kan man använda laser istället?

Behandling med laser inriktar sig bara på den ytliga huden. Lasern ger en ytlig brännskada som stimulerar tillväxt av kollagenrik vävnad, vilken drar ihop och stärker huden. Någon korrektion av underliggande vävnad får man alltså inte.

Män

Ansiktslyftning på män är fortfarande inte lika vanligt som på kvinnor. Och rent tekniskt är det viss skillnad. Männens underhudsvävnad är hårdare och mindre elastisk, ärren blir ofta mer synliga och svårare att dölja på grund av tunnare och mindre hårväxt. Ofta svullnar vävnaden mer på män men å andra sidan försvinner denna svullnad fortare. Ett annat problem är att skäggväxten kommer närmare örat (vi försöker minska antalet hårfolliklar framför örat så att det ska se så naturligt ut som möjligt). Kanske är det också så att ansiktslyftning anses mindre socialt accepterat hos män.

Glöm inte vårda huden efteråt.

Vi rekommenderar att du efter ingreppet noga vårdar din hud hos en kunnig hudterapeut som hjälper till att hålla din hud i gott skick. Då står sig resultatet bättre. Vår Julia hjälper dig gärna.

Till slut.

Ansiktslyftning är ett relativt omfattande ingrepp och de första dygnen efter operationen kan man känna sig ganska tagen även om man inte direkt har så ont. Man kan känna sig lite nedstämd några dagar, men detta släpper snabbt när man tar av operationsförbandet. En viss känsla av styvhet och stelhet i kinden och på halsen är vanlig till att börja med och man kan känna små ojämnheter under huden i några veckor. Detta är en läkningsreaktion som minskar efter hand och dessa förändringar är osynliga för andra än patienten själv.

Känseln i huden kring ärren är nedsatt till att börja med. Nya små hudnerver växer successivt in i dessa områden och då känner man att det sticker till, kliar eller bränner till runt ärren.

Vi arbetar aktivt för att på alla sätt söka reducera riskerna med alla våra operationer. Vi har ytterst sällan besvärliga komplikationer (bortsett möjligen från begränsad sårirritation eller mer envis lokaliserad svullnad någon enstaka gång). Man ska vara medveten om att all kirurgi har risker.

Resultatet blir hos de flesta patienter en markant förbättring och patienterna uppger att de ser yngre och fräschare ut. Hur nöjd du blir beror på flera faktorer. Den viktigaste är att du fått en realistisk bild av vad man kan uppnå i ditt specifika fall.

Se före/efter

Före
Efter

Se före/efter

Före
Efter
Före
Efter
Före
Efter
Hör vad andra tycker om oss

Patientomdömen

Jag har gjort ett ansiktslyft på Alberius-kliniken.  Jag blev lite chockad i början för jag kände inte igen mitt ansikte, MEN det tog inte många veckor innan jag älskade det. Nu har det gått drygt ett år och jag är så otroligt nöjd med resultatet. För en dryg vecka sedan har vi nu kompletterat med ett direkt ögonbrynslyft. Återigen, direkt efter operationen studsade jag för jag kände inte igen mig, men det har bara tagit några dagar så älskar jag det. Jag är så himla nöjd med omhändertagandet av all personal här. Jag har haft tusen frågor till Per i mail och han svara alltid samma dag. Jag 48 år, glad att jag tog steget

Patientomdöme, ur vår gästbok

Efter mycket funderingar beslutade jag mig för att ”lyfta ansiktet”. Jag hade svårt att acceptera att mitt yttre åldrades men ”inuti” var jag fortfarande ung. Nu efter operationen är jag mycket nöjd. Gladare varje dag då jag tittar mig i spegeln. En otroligt skicklig utförd operation med fantastisk personal. Tack E

Patientomdöme, ur vår gästbok

Efter mycket funderingar beslutade jag mig för att ”lyfta ansiktet”. Jag hade svårt att acceptera att mitt yttre åldrades men ”inuti” var jag fortfarande ung. Nu efter operationen är jag mycket nöjd. Gladare varje dag då jag tittar mig i spegeln. En otroligt skicklig utförd operation med fantastisk personal. Tack E

Patientomdöme från vår gästbok

Jag opererade ett ansiktslyft våren 2016. Jag blev lite chockad i början för jag kände inte igen mitt ansikte, MEN det tog inte många veckor innan jag älskade det. Nu har det gått drygt ett år och jag är så otroligt nöjd med resultatet. För en dryg vecka sedan har vi nu kompletterat med ett direkt ögonbrynslyft. Återigen, direkt efter operationen studsade jag för jag kände inte igen mig, men det har bara tagit några dagar så älskar jag det. Jag är så himla nöjd med omhändertagandet av all personal här. Jag har haft tusen frågor till Per i mail och han svara alltid samma dag. Jag 48 år, glad att jag tog steget

Patientomdöme, ur vår gästbok

Klicka på prickarna för att läsa fler patientkommentarer.

Tidsbokning

Vill du boka tid för konsultation?

Vi återkommer till dig så snart vi kan

Cookies

Vi använder Google Analytics för att få en bild av hur våra besökare använder webbplatsen. Statistikverktygets kakor innehåller ingen information om vem besökaren är. Vi kan inte identifiera dig eller din dator.
Läs mer här