Ring för rådgivning 042 - 12 15 17

Gynekologi

Gynekolog
Knut Haadem, gynekolog och specialist på förlossningsbristningar.

Knut är gynekolog med en bred och mångårig klinisk erfarenhet inom kvinnosjukdomar. Knut har också forskat under många år på förlossningsbristningar och hans specialområde är kvalificerad kirurgisk korrektion i underlivet.

Knut har arbetat med generell gynekologi och obstetrik de senaste 35 åren med speciellt intresse för urin-inkontinens, framfall och förlossningsbristningar. Han är ansvarig för prolaps- och inkontinens-utbildning av blivande specialister vid Helsingborg lasarett.

På Alberius-kliniken kommer Knut enbart ta emot patienter i behov av rekonstruktion efter förlossningsskada.

Vaginal rekonstruktion efter förlossningsskada

I samband med en förlossning då muskulatur och bindväv blir kraftigt uttänjda eller efter bristningar och klipp under förlossningen, kan leda till att slidöppningen blir större, vilket i sin tur kan ge ett flertal olika besvär såsom funktionella och sexuella problem. Många upplever att det känns både obehagligt och egendomligt jämfört med tidigare.

Funktionella besvär kan åtgärdas med rekonstruktiv kirurgi (kallas för perineorafi), där mellangården höjs och förstärks. Målet med kirurgin är då att muskulaturens spänst och bindvävshinnorna ska återställas och slemhinnan i slidöppningen och bakväggen justeras.

Förlossningsskador kan också ibland ge sexuella besvär. Vid en vaginal försnävning återges vaginan dess ursprungliga storlek och spänst. Det finns dock ingen garanti för att detta påverkar sexlivet positivt eftersom det kan finnas andra orsaker än de fysiska förändringarna som är orsaken till att sexlivet inte fungerar på samma sätt som innan man födde barn. Så innan man gör en rekonstruktion bör man fundera över dessa. Det kan t ex vara svårt att knipa av en eller flera orsaker och detta kan ge försämrad sexuell tillfredsställelse. Förutom de rent anatomiska förändringarna bör man vara medveten om att slemhinnorna ska vara fuktiga. Efter klimakteriet kan lokala östrogensalvor rekommenderas mot detta.

Vi på Alberius-kliniken vill att du noga funderar igenom vad som är just ditt problem och försöker ta reda på om det är ditt könsorgans beskaffenhet som är problemet innan du bestämmer dig för operation. Men naturligtvis är du hjärtligt välkommen för en konsultation.

Pris för rekonstruktiv perineorafi:                                   28.000 kr

CV OCH MERITER

Kvinnoläkare Knut Haadem

Allmän presentation
Knut Haadem har bred klinisk erfarenhet inom specialiteten kvinnosjukdomar och är specialist på kvalificerad kirurgisk korrektion i underlivet och förlossningsbristningar med både praktiskt arbete i många år och genom forskning.

Utbildning och erfarenheter.
Knut är utbildad läkare vid Oslo Universitet. Specialist-examen i Kvinnosjukdomar (Gynekologi) 1987. Medicine doktor vid Lunds Universitet 1991 på avhandlingen ”Anal Sphincter Competence in Women as related to delivery tears, menopause and urinary incontinence”.
Knut har arbetat med generell gynekologi och obstetrik de senaste 35 åren, med speciellt intresse för urin-inkontinens, framfall och förlossningsbristningar. Han är ansvarig för prolaps- och inkontinensutbildning av blivande specialister vid Helsingborg lasarett.
Hos oss är det alltid Knut som tar hand om dig före, under och efter operationen.

CV
Akademiska examina:
Leg läkare 1981
Specialist i Kvinnosjukdomar 1987
Medicine doktor Lunds Universitet 1991.

ARBETSERFARENHET
Arbete på kvinno-, kirurg-, anestesi- och urologkliniken vid Helsingborg lasarett samt gyn-onkologiska kliniken i Lund fram till specialist examen 1987.
Arbetat vid Kvinnokliniken i Helsingborg 1987 – 1991 och från 2007 tills dags datum.
Tjänstgöring vid Malmö Allmänna Sjukhuset (nu: SUS Malmö) 1991 – 1995
Tjänstgöring vid Det Norska Radium Hospitalet 1996, ett specialistsjukhus för gynekologisk cancer i Oslo.
Chefsöverläkare Trelleborg kvinnoklinik 1996 – 2001.
Överläkare Ängelholms Lasarett 2001 – 2007.
Numera verksam vid Helsingborgs lasarett deltid.
Har publicerat ca 30 vetenskapliga artiklar i internationella vetenskapliga tidskrifter, huvudsakligen relaterade till orsak och behandling av förlossningsskador.
Flertal föreläsningar nationellt och internationellt om förlossningsbristningar. Föreläsare på specialistutbildningen för gynekologer under flera år
Föreläsare för läkarstudenter vid Lunds Universitet.
Upphovsman till patent av Baby Slide (ett skydd för att minimera förlossningsbristningar) och ett patent på ett nytt plåster som ska reducera sårsmärtor och samtidigt göra det möjligt att inspektera sårläkningen utan att behöva avlägsna plåstret (och därmed störa pågående läkningsprocess).

ÖVRIGA AKADEMISKA MERITER
Första opponent på en avhandling vid Tromsö Universitet 2013 författad av Mona Stedenfeldt: ”Obstetric anal sphincter injuries; risk factors, episiotomy characteristics and pelvic floor dysfunction”.
Vetenskaplig referee (bedömare): Acta Obstetrica et Gynecologica Scandinavica

Tidsbokning

Vill du boka tid för konsultation?

Vi återkommer till dig så snart vi kan

Cookies

Vi använder Google Analytics för att få en bild av hur våra besökare använder webbplatsen. Statistikverktygets kakor innehåller ingen information om vem besökaren är. Vi kan inte identifiera dig eller din dator.
Läs mer här