Ring för rådgivning 042 - 12 15 17

Pannlyft / Ögonbrynslyft

Vår koordinator Camilla hjälper dig gärna 042 - 12 15 17
Pannlyft

Minskar dina bekymmersrynkor för alltid

Vanliga ålderstecken är rynkor och veck i pannan och att ögonbrynen sjunker ner. Detta ger ett bekymrat, trött och ibland strängt intryck. Båda problemen åtgärdar vi med ett enda ingrepp.
pannlyft

Markeringen visar det område som operationen gäller.

Ett ögonbryn som ligger ovanför ögats benkant och har en tilltalande lutning gör att du ser pigg och ungdomlig ut och signalerar dessutom uppmärksamhet och intresse. Dina ögonbryn har alltså stor betydelse för hur du uppfattas av andra och kanske även hur du upplever dig själv.

Ett pannlyft ger bestående resultat.

Rynkor i pannan får du när du tvingas lyfta ögonbrynen (när de kasat ner) för att kompensera för ett hudöverskott på de övre ögonlocken. Varje gång du sedan rynkar pannan och lyfter ögonbrynen, ”tränar” du upp din pannmuskulatur så att den ofta blir väldigt spänd (en orsak till huvudvärk) och så småningom också ger bestående hudveck.

För att åtgärda sänkta ögonbryn och pannrynkor med ett bestående resultat krävs plastikkirurgi.

Yttre delen av ögonbrynet (”svansen”) sjunker ner hos de flesta så småningom eftersom pannmuskeln inte har något fäste där. Detta leder till att man får ett hudveck vid sidan av ögat som gör att det blir svårare att se ordentligt åt sidorna. Om man då bara justerar övre ögonlocket (och inte ögonbrynen) blir inte resultatet så perfekt och harmoniskt som man önskar.

De två viktigaste teknikerna vid pannlyft.

Ett pannlyft (ibland även kallat ögonbrynslyft eller pannplastik) innebär att vi lossar pannans vävnader för att kunna lyfta dem till rätt position. Då finns två möjligheter. Antingen lägger vi ett snitt i håret från öra till öra. Alternativt gör man några små snitt i hårbotten och lossar vävnaden med endoskopisk teknik (titthålsteknik).

Fler åtgärder med ett ingrepp. Båda teknikerna gör det möjligt att försvaga flera muskler i pannan för att på ett effektivt sätt släta ut rynkorna mellan ögonbrynen och vid näsroten. Så gott som alltid gör vi en justering även av övre ögonlocket samtidigt för att få bästa estetik. Du får bära ett speciellt kompressionsbandage över pannan efter operationen för att läkningen ska gå optimalt.

Ett alternativ är ett så kallat direkt ögonbrynslyft. Man tar då bort hud ovanför själva ögonbrynet och får på så sätt ett lyft av ögonbrynet. Med dagens teknik blir ärren så gott som osynliga. Detta är en enklare och mer skonsam teknik.

Under ingreppen använder vi moderna narkosmetoder och du återhämtar dig snabbt.

Pannlyft, ögonlocksplastik, hållbart resultat

Pannlyft / Ögonbrynslyft: Före- och efterbilder

Pannlyft före
Pannlyft efter
Pannlyft före
Pannlyft efter
Pannlyft före
Pannlyft efter
Pannlyft före
Pannlyft efter
Direkt ögonbrynslyft (dvs snitt ovanför ögonbrynet) före
Direkt ögonbrynslyft (dvs snitt ovanför ögonbrynet) efter
Tidsbokning

Vill du boka tid för en konsultation?

Vi återkommer till dig så snart vi kan

I våras utförde vi ett pannlyft på en av våra patienter. Nu när det gått en tid har vi frågot om hans upplevelser.
Så här skrev han.

Du har genomgått ett pannlyft och samtidigt lyftes övre ögonlocket. Hur mår du idag och hur känns det när du ser dig i spegeln?
Idag mår jag bra. Jag är mycket nöjd med resultatet. Jag ser yngre ut då pannan är slät och ”bekymmersrynkorna” är obefintliga. Och mina ögon är mer öppna än förut.

Var det ett stort beslut att genomgå operationen?
Det var det. Jag tvekade fortfarande lite grann tills 2 veckor innan operationen.

Vad fick dig att ta steget?
Egentligen två saker.
Jag frågade mig själv: Om jag inte gör det nu när skall jag då göra det istället?
Det andra var den enkla insikten: Om jag vill ha en förändring, så måste jag ju göra en förändring.

Hur upplevde du bemötandet på Alberius-kliniken? Fick du all information och stöd du behövde?
Jag tog kontakt med Alberiuskliniken för att jag ville göra ett lyft på de övre ögonlocken. Med åren hade mina ögonlock börjat hänga över ögonen. Detta gjorde att jag såg trött ut och hade ett ”argt” ansiktsutryck.
Jag drog även upp ögonlocken hela tiden när jag läste osv.
Jag fick konsultation av Per, som föreslog att jag även skulle göra ett pannlyft. Han förklarade varför han ansåg att det skulle ge ett bättre resultat och vad jag skulle kunna förvänta mig för slutresultat. Pers bemötande och hans CV gav mig stort förtroende.
Vid nästa besök, när jag hade bestämt mig, så fick jag information vad jag skulle göra före och efter operationen.
Per gick även igenom med mig hur operationen skulle gå till. Jag läste även på nätet om hur operationen utförs och vilka risker/ komplikationer kan uppstå. Så jag kände mig väldigt trygg angående själva operationen och tiden efter.

Har omgivningen reagerat och hur i så fall?
Jag var ledig 2 veckor efter operationen sedan började jag att jobba som vanligt. Tyckte själv att jag fortfarande var svullen då, men det kändes som om mina arbetskamrater inte uppfattade det på samma sätt, som jag själv uppfattade svullnaderna.
Jag tyckte däremot att folk bemötte mig mer positivt när svullnaderna var borta, då mina ögon var mer öppna och jag inte såg lika arg ut.

Hur kände du dig innan och efter operationen?
Innan operationen är man såklart lite nervös. Det sista jag sa till personalen var att ”Ta hand om mig” innan jag somnade.
Efter operationen har besvären varit obefintliga för mig. Jag följde alla råd jag hade fått angående vad jag skulle göra innan och efter operationen.

Hur var läkningsprocessen?
Blev faktiskt förvånad hur bra den gick. Men jag vill än en gång påpeka att man skall följa de instruktioner man får om vad man skall göra efter operationen.

Vad skulle du vilja råda andra som går i tankar kring en operation men kanske inte vågar ta steget?
Mitt råd skulle vara att: Gör förändringen om du vill ha en förändring.
För det är ju egentligen ganska enkelt. Antingen kan man ha drömmar hela livet eller försöka uppfylla drömmarna under livet. Vilka de nu må vara.
Men gör alltid det bara för din egen skull och inte för någon annans.

Intervju med pannlyftspatient

Cookies

Vi använder Google Analytics för att få en bild av hur våra besökare använder webbplatsen. Statistikverktygets kakor innehåller ingen information om vem besökaren är. Vi kan inte identifiera dig eller din dator. Läs mer här